Wat is in? Wat is uit? Zomerdrankje, hype, wijn voor dames en…? Rosé = rosé dus laten we niet dollen met rosé. Natuurlijk verkopen we het ene jaar meer flesjes van dit heerlijk sap dan andere jaren maar rosé heeft echt zijn plaats in de wijnwereld gekregen (punt).
Wellicht met mooi weer iets lekkerder dan bij regen maar met een zonnestraal worden we allemaal vrolijk. Onlangs proefde ik – tijdens een heftige regenbui – de Cabaret rosé. Olivier Sumeire maakt van zijn wijngaarden in het Zuid-Franse dorpje Trets een serie prachtige rosé wijnen, waaronder deze heerlijke Cabaret. De gebruikte druiven zijn 30% cinsault en 70% grenache die direct na de oogst op een lage temperatuur worden bewaard. Op deze wijze ontstaan de voor goede Provence rosé zo kenmerkende lichte zalmroze kleur en verfijnde aroma’s. In tegenstelling tot de meer uitbundige en snoepjesjachtige rosé is deze bleekroze Provence heel geschikt om bij verfijnde maaltijden te serveren en als serieus aperitief.
Schiet ik toch in de lach als ik naar de naam van wijn kijk: Cabaret!
Auteur W. Snaak / www.josbeeres.nl / HG