Het lijkt wel een “kop” uit de Privé; of de bekendmaking door Evert Santegoeds zelf tijdens de vroege editie van Shownieuws: “Pecorino en Pecorino gaan samen”. Tja zo voelt het voor mij ook wel want er zijn weinig mensen die van dit droomkoppel proefden maar ik hoop dat daar snel verandering in komt.
Wie in de Italiaanse Abruzzen karakteristieke kwaliteit zoekt komt al snel terecht bij een kleine groep van gepassioneerde kleine wijnbedrijven. Eén daarvan is de jonge Azienda Collefrisio, nabij het stadje Frisa, zuidoostelijk van Pescara. Met een kleine bezetting maakt men van zon 35 hectaren biologisch bewerkte wijngaarden uitstekende wijnen die tot de allerbeste van de streek behoren. Opvallend is de “Pecorino” Terre di Chieti: een autochtone Italiaanse druivensoort die vrijwel uitsluitend in de Abruzzen voorkomt. Wat een explosie aan smaak in deze witte wijn: volgeel, complex en met nuances van rijpe abrikozen, amandel en eikenhout. De volle, dikke smaak is geurig, intens en bezit een lange afdronk. En inderdaad met de gelijknamige Italiaanse schapenkaas “Pecorino” – zeer sterk van smaak – is dit een nieuwtje om van te smullen……
Auteur: Wietze Snaak / www.josbeeres.nl / HG
Column Wietze Snaak – Jos Beeres Wijnkoperij