Zit er op een vaasje een mooi manchet? Hoe wordt het speciaalbier gepresenteerd? Een goed getapt glas bier gaat verder dan twee vingers schuim. Nino Beltgens van Restaurant QuasiMolo scoorde hoog. Met zijn presentatie en oog voor details bij het tappen werd het mooiste glas bier gepresenteerd aan de vakjury. De tapwedstrijd wordt georganiseerd door de Stichting Tapwedstrijden.nl met ondersteuning van Koninklijke Horeca Nederland. Een biertapkampioenschap voor alle horecaprofessionals waarbij imago, vakmanschap en onafhankelijkheid uitgangspunten zijn.
Vakkennis en ervaring noodzakelijk
Een bartender is een vakman die met passie, ervaring en vakkennis de beste producten aan zijn gasten presenteert. Ook bij het tappen van een goed glas bier is er vakkennis en ervaring noodzakelijk. Juryvoorzitter Gerrit Verweij: “In heel Nederland is veel enthousiasme getoond voor de tapwedstrijden en zien we een enorme kwaliteitsslag, waarmee de deelnemers tonen dat het beste biertje toch echt in de Nederlandse horeca gepresenteerd wordt”.
Over de tapwedstrijden
De stichting tapwedstrijden.nl is dit jaar gestart met de tapwedstrijden nieuwe stijl. Door heel Nederland zijn er 31 biertapwedstrijden georganiseerd. De beste tappers van de lokale tapwedstrijden hebben gestreden per district. Vanuit deze 3 districten zijn 24 finalisten afgevaardigd en heeft ook de titelverdediger van 2011 een plek in de finale gehad. De beste 25 biertappers van Nederland hebben vandaag op een groot podium gestreden voor de titel Nederlands Kampioen Biertappen op de horecavakbeurs BBB in het MECC Maastricht.
Bierkenners
De deskundige jury bestaat uit: Gerrit Verweij (voorzitter), Eric de Kock (wedstrijdleider), Gilbert Royen, Antonio van den Hengel, Nigel Siebelt, Peter van de Arend en Thomas Wijn.
Deze jury heeft gekeken naar een aantal aspecten van een vakkundig gepresenteerd biertje:
• Voorbereiding en presentatie
• Spoelen van de glazen
• Wijze van tappen
• Wijze van afschuimen
• Hoe wordt het biertje geserveerd aan de gast
• Hoe wordt de presentatie van een ‘speciaal biertje’ voorbereid
• Hoe wordt het glas van een ‘speciaal biertje’ gespoeld
• Hoe wordt het ‘speciaal biertje’ geserveerd aan de gast
Top 10 beste biertappers in Nederland
1 Nino Beltgens Restaurant QuasiMol Maastricht
2 Virginie Janssen cafe Oud Brabant Oirschot
3 Hugo Smeijer De Stadtlander Groningen
4 Aleida Kranendonk Cafe de Karre Tuk
5 Maurice Gilissen Cafe in den ouden Vogelstruys Maastricht
6 Elias Bom Cafe Walzicht Woerden
7 Yvet Bosma Het Achterhuis Urk
8 Bas van der Aa Cafe de Gouden Leeuw Winssen
9 Ton Opgenhaffen La Cle Maastricht
10 Tim Fugers The Cardinal Soest