Horeca Xperience, het vakevent voor ‘toute’ horeca in het Noorden beleefde maandag 14 oktober haar twaalfde editie in de sfeervolle Martinikerk Groningen. Onder het dak van prachtig beschilderde gewelven, flamboyante kroonluchters en traditioneel glas en lood was de kerk voor één dag het horeca walhalla waar ondernemers, vertegenwoordigers, groothandels, horecapersoneel en horecaonderwijs het glas met elkaar hieven, konden ontdekken en waar naar hartenlust genetwerkt werd.
Winnaars Klaar Af Kook en Tapwedstrijden
In spannende en snelle kookrondes van telkens 30 minuten streden 10 chefs uit de Noordelijke provincies tegen elkaar om de lekkerste en meest uitdagende gerechten te bereiden tijdens de kookwedstrijd ‘Klaar Af Kook’. Onder toeziend oog van de deskundige vakkundige jury bestaande uit Henrice Dijks, eigenaar van restaurant Blumé en Jesse Krekelaar chefkok van restaurant Eindeloos, beide zaken met een Michelin Gids en Gault & Millau notering presenteerde de koks hun prachtige creaties.
Host en presentator Wilbert Van de Kamp, specialist op het gebied van lokaal voedsel, duurzaamheid, platteland en degrowth gaf Klaar Af Kook de extra twist en de begeleiding van de gehele wedstrijd was in handen van Famke Greidanus-Holster van Restaurant De Oude Sluis in Zoutkamp. Winnaar werd Davy Zijlstra van restaurant Huize Kwast. De tweede plek was voor Raf de Bree van restaurant Nassau en de derde en vierde plek waren achtereenvolgens voor Isa van Dijk van restaurant ‘t Koetshuys en Synthia Balit van Van der Valk Westerbroek.
Bij de Tapwedstrijden Groningen werd dit jaar het perfecte biertje
getapt door Aron Ruiter van café Bolhuis, op de voet gevolgd door Daan Biemans van café Hooghoudt en als 3e Olle Bartels van dinercafé Soestdijk.
Innovatie, duurzaamheid en traditie
Variërend van traditioneel eten, drinken en producten uit de Noordelijke provincies tot en met nationale- en internationale delicatessen reikend tot aan Zuid Korea, de grote variatie aan stands was spectaculair te noemen dit jaar! Met een geheel nieuw Groen innovatieplein deed de organisatie van Horeca Xperience daar nog een schepje bovenop. Host en duurzaamheidsexpert Marco Agema smeedde het plein samen tot een symmetrie van innovatief en duurzaam ondernemen, waarbij bezoekers uitleg kregen over de meest uiteenlopende duurzame producten en diensten uit het Noorden van het land.
Kunstmatige intelligentie op de beursvloer
Inmiddels begint ook AI vast onderdeel te worden van het event. Je vindt het terug in de software van menig kassasysteem of keukenmachine van de standhouders maar ook in spraakmakende seminars van bijvoorbeeld ‘CleverAI’ waarbij host Freya Liemburg tips en uitleg gaf over hoe je als bedrijf slimmer kunt werken of bijvoorbeeld je gastvrijheid verbeteren met gebruik van ChatGPT. De organisatie van Horeca Xperience blijft daarom vooruitkijken naar innovaties op dit gebied omdat het enorme veranderingen teweeg gaat brengen in de manier van werken.
Volgend jaar vindt de 13e editie plaats van Horeca Xperience op maandag 13 oktober 2025 in de Martinikerk Groningen. Standhouders kunnen zich alvast zich inschrijven via: hoxp.nl/exposant