Chris Garrit was, samen met zijn compagnon Alieke Rademaker, een van de pioniers op het braakliggend terrein bij de oude suikerfabriek op het Suikerunie Terrein langs de ringweg. Samen met een handjevol andere ondernemers zette hij het gebied op de kaart. Bedoeld voor een ieder die de reuring liever wat meer buiten de Diepenring zoekt, en ook op zoek is naar net even anders. Het Suikerunie Terrein is lekker rauw en ongepolijst, en daardoor des te interessanter. Een echte stadsoase, zoals ze het zelf noemen, waar ze graag ‘buiten de lijntjes kleuren.’
Poppodium
Garrit is muziekliefhebber en eigenaar van EM2, een multi-inzetbare evenementen venue. Hij miste een goede concertzaal in Groningen. ‘Er zijn wel zalen in Groningen maar die vind ik toch niet altijd even geschikt voor de muziek die er gespeeld wordt’, legt hij uit. Bij de bouw van EM2 was dat dan ook de belangrijkste voorwaarde: dat de akoestiek optimaal moest zijn. Het moest, volgens Garrit, een super zaal worden.
Van de buitenkant lijkt EM2 een beetje op een schuur, maar van binnen heeft het een echt industrieel karakter. Het hout op de muur is gerecycled, en alles in het pand is zo veel mogelijk duurzaam en circulair. Geen opsmuk hier maar wel een sfeervolle ruimte. De zaal is geschikt voor zo’n duizend bezoekers. Naast de bezoekers weten ook steeds meer artiesten en boekers de venue te vinden. Grote namen die er hebben gestaan zijn La Pegatina, Drukwerk, Vive la Fete en de Fun Lovin Criminals.
Multifunctioneel
Doordeweeks is het pand te huur voor de zakelijke markt en geschikt voor bedrijfsfeesten, seminars, bruiloften en andere partijen. In het weekend is er meestal live muziek, zoals concerten, en kan er op zaterdag en zondag ook gegeten worden in het restaurant. De kaart is beperkt en biedt vooral lekkere happen voor bij de borrel. Salade’s, arancini en borrelplanken. ‘Het meeste lokaal gehaald’, zegt Garrit. Uiteraard ook lokale bieren van Bax, Eggens en cider van Doggerland Cider. En al dat lekkers kan je dan op je gemakje nuttigen in een van de hangmatten in de weelderige tuin rondom het pand, waar ook varkens en kippen lopen.
Pizzaoven
Toen in corona tijd alles stil viel, besloten ze bij EM2 de boel juist aan te pakken. ‘We bouwden een traditionele houtgestookte pizzaoven en hebben onszelf geleerd hoe we pizza’s moesten maken, pizza’s zoals wij die lekker vinden’, zegt Garrit. ‘Het meel komt van de molen in Joeswerd, ook weer lokaal. Die pizzaoven is echt een topinvestering geweest.’ Reserveren voor een pizza is gewenst, als je niet achter het net wilt vissen.
Klimaatneutraal
Wat EM2 al helemaal bijzonder maakt is dat het de eerste evenementen locatie in Europa is die volledig zelfvoorzienend is. Dus helemaal gasloos, alle energie wekken ze zelf op en slaan ze ook op. En dat zonder subsidie van wie dan ook. En daar zijn we in Groningen trots op!
EM2 is voor het ‘gewone’ publiek geopend op zaterdag vanaf 16.00u en zondag vanaf 14.00u. De andere dagen is de zaal zakelijk te huur.
Kijk voor meer info op em2groningen.nl.