Net buiten de Diepenring, op toch wel een gek stukje binnenstad, zit restaurant Dokjard. ‘We zitten net in die vervelende rot bocht bij het plantsoen’, vertelt Jard van Dalen, eigenaar van Dokjard. ‘De keuze voor deze locatie was een heel bewuste, zegt ze. ‘Doordat je buiten het centrum zit krijg je ook alleen de gasten die hier heel gericht naar toekomen. En dat is het publiek dat we in de zaak willen hebben.‘
Meer dan een eetcafé
‘Dokjard is veel’, zegt Jard. ‘Het is een restaurant waar we toevallig ook bier brouwen.’ Voor de eigenaresse is de zaak precies geworden zoals ze het altijd voor zich heeft gezien. ‘Wat ik in Groningen nog miste was een zaak waar je heel lekker kunt eten, maar waar je ook naar binnen kunt lopen in je kloffie als je daar zin in hebt. En waar je dan ook voor een 5 gangen kunt gaan als je daar toevallig wél zin in hebt, maar dan wel boven het niveau eetcafé.’
Geen liflafjes
Dokjard onderscheidt zich van een doorsnee eetcafé door het net even anders te doen. ‘Je krijgt er hier niet allemaal bakjes met extra’s, maar wat op je bord ligt is wel een compleet gerecht. Het moet iets zijn wat je zelf niet makkelijk thuis maakt maar waar je ook niet gelijk de hoofdprijs voor betaalt. Liflafjes op het bord met duizend bereidingen, daar zijn we ook niet van.’
Jard vervolgt: ‘Inmiddels zijn we natuurlijk wel gegroeid en blijven we bezig met onszelf te ontwikkelen, maar er staat hier ook gewoon een bord spareribs op de kaart. En die spareribs staan al heel lang op de kaart, daar komen de mensen gewoon nog steeds voor terug. Verder eet je er à la carte en een meergangen menu met bijpassende wijnen of bieren.’
Vegetarisch
Iedere week worden twee gerechten van de kaart gewisseld. ‘Op die manier staat er toch altijd iets nieuws op en kunnen we zelf ook een beetje experimenteren. Wat me opvalt is dat er best wel veel vegetarisch wordt gegeten. We zetten bewust nergens bij dat een gerecht vegetarisch is, en dat merk je dus ook.’
Eigen bier
Bijzonder aan Dokjard is is dat ze er hun eigen bier brouwen. ‘Ontstaan uit pure interesse’, voegt Jard toe. ‘Ik wilde daarin onderscheidend zijn. Niet een brouwerij zijn waar je een klein hapje kunt doen, maar echt die beer pairing doen met het eten. Wij maken ons bier niet op een hele klassieke manier maar proberen echt dingen uit. Een beetje trial and error. Al ons gebrouwen bier komt op de tap in de zaak. Dan moet je denken aan blond bier, IPA, bokbier, en we experimenteren ook echt wel met smaken. Dat vinden we echt te gek. De komende jaren willen we ons wel focussen op het perfectioneren van het bier brouwen.’
Dokjard is maandag t/m zaterdag geopend voor de borrel en voor het diner. Kijk voor meer informatie op Dokjard.nl