Aan het Boterdiep in het idyllische Zuidwolde, op een steenworp afstand van de stad Groningen, ligt het alom bekende eetcafé Moeke Vaatstra. In een oude pastorie, dat vroeger hoorde bij de kerk ernaast. In de afgelopen decennia heeft het pand verschillende functies gehad. Die van winkel, slijterij, en nu al een hele tijd horeca. Een bruin café is het ook heel lang geweest. En dat ademt het pand nog steeds.
Wie was Moeke Vaatstra
Robert Wolters is inmiddels alweer 9 jaar eigenaar van Moeke Vaatstra. Maar de naam Vaatstra is niet door hem bedacht. ‘De familie Vaatstra was ooit eigenaar hebben toen hun naam eraan gekoppeld’, zegt Wolters. ‘Net als bij Cafe Hammingh is dit ook zo’n begrip geworden in onze provincie’, vervolgt hij. ‘De zoon van de familie Vaatstra runde de handel en zijn moeder, die liep er ook rond. Zij was een klein vrouwtje en iedereen noemde haar altijd moeke. Toen zij overleed is het Moeke Vaatstra geworden. Die naam hebben wij altijd zo gehouden en gaan we nu ook niet meer veranderen’.
Alles zelfgemaakt
Bij Moeke Vaatstra kan je voor van alles terecht. Een high tea, lunch of borrel, en dan door naar het diner. ‘De kaart is heel divers’, zegt Wolters. ‘Waar er hier vroeger nog een kant en klaar cultuur heerste, hebben wij het over een heel andere boeg gegooid. We maken alles zelf. Het gebak, de koekjes, de soepen en sauzen. Alles. En dat is het leuke, want als je hier binnenkomt verwacht je dat niet. Het is geen haute cuisine, maar we willen gasten wel graag verrassen met leuke lekkere gerechten, die nog betaalbaar zijn ook.’
Lijntjes met de jager
In de zomer heeft Moeke Vaatstra een drukbezocht terras en moeten ze vaak massa draaien. ‘Dan moet je denken aan sate, spareribs en hamburgers’, vertelt Wolters. ‘Maar wel echt goede, verse, én natuurlijk zelfgemaakt. In de winter, als het iets rustiger is, kunnen we wat meer uitgebreid koken, zoals bijvoorbeeld een mooie hertenstoof. We hebben directe lijntjes met een jager uit de buurt die ons het hert dan levert.’
Huisgerookt
Maar er is meer want ze roken ook zelf buikspek en vis. ‘Op dit moment ligt er een grote ham in de marinade, die komt in januari op de kaart als huisgedroogde ham. Daar zijn we wel heel trots op. Dat is iets dat je niet heel snel ziet in een eetcafé. Als je hier binnenkomt is het echt een bruine kroeg. Als je dan verrast kan worden met huisgerookte buikspek en restaurantwaardige gerechten, dan is dat echt heel leuk. Daar kook ik voor.
Alles is bespreekbaar
‘Onze kracht is de gezelligheid, de gemoedelijkheid en het normaal doen. Alles kan altijd, althans binnen de mogelijkheden’, zegt Wolters. ‘Ook als je een feestje hebt of iets dergelijks, is er altijd heel veel bespreekbaar.
Moeke Vaatstra is geopend van woensdag t/m zondag voor lunch en diner.
Kijk voor meer informatie op: www.moekevaatstra.nl