Fine dining, midden in het centrum van Groningen. Centraler kan het bijna niet. In de Oosterstraat, onder de rook van de Martinitoren. Een oase, zoals La Vie’s eigenaren Jeroen en Lara Sportel het zelf noemen. Het restaurant is sfeervol, met relaxte stoelen en banken tegen een ongestucte muur. Een beetje rauw en toch elegant. Op tafel linnen servetten en wijnglazen. Casual sjiek.
Gastvrijheid hoog in het vaandel
De zaak is kleinschalig en leent zich uitstekend voor een heerlijke avond ongedwongen uit eten. Want dat is de bedoeling als je aanschuift in de zaak van het echtpaar Sportel. Gastvrijheid heeft het echtpaar hoog in het vaandel staan. ‘Als mensen bij ons komen eten nemen we uitgebreid de tijd voor ze’, zegt Jeroen. ‘De tafels zijn maar een keer bezet, we hebben ontspannen jazzmuziek opstaan en we proberen een soort rust te creëren. Het mag gasten aan niets ontbreken.’
Yellowtail Kingfish
Bij binnenkomst in restaurant Vive la Vie wordt de gast ontvangen met verschillende hapjes, gevolgd door heerlijke amuses. Alles wordt in de eigen keuken gemaakt, met producten van hoge kwaliteit. Jeroen werkt het liefst met vis en schelp-en schaaldieren. Een van de mooiste producten vindt hij de Yellowtail Kingfish. Een in Zeeland gekweekte roofvis die perfect kan worden gebruikt voor zowel rauwe als warme bereidingen. Daarnaast kookt de chef graag met coquilles, langoustines of skrei (winterkabeljauw). Maar een mooi stuk ree of gevogelte verwerkt hij ook graag in het menu.
Kookstijlen en wijnen geïnspireerd op reizen
De kookstijl van Jeroen laat zich het beste vangen in klassiek Frans met een Aziatische twist. Geïnspireerd door de vele reizen die het duo heeft gemaakt. De wijnen past Lara hier geruisloos op aan, met een duidelijke voorkeur voor Europese wijnen. ‘Een lichte frisse stijl wijn zit er eigenlijk altijd wel bij’, vertelt ze. Een echte signature-dish heeft Jeroen niet. ‘Ik probeer gasten gewoon iedere keer weer te verrassen’, zegt hij lachend.
Na het uitgebreide diner stap je zo het bruisende nachtleven in, want alles is op loopafstand. En was dat wijnarrangement toch even wat te veel, dan zijn er voldoende hotels om uit te kiezen.
Dagvers zonder menukaart en inspelend op het seizoen
Vive la Vie werkt zonder kaart. Doordeweeks kan je kiezen uit een 5, 6 of 7-gangen verrassingsmenu. In het weekend is er alleen de keus uit 6- of 7 gangen. Het menu wisselt met de seizoenen mee. Afhankelijk van het aanbod worden er ook gerechten van het menu gewisseld. De keuken kan rekening houden met allergieën, uitzonderingen en andere wensen, mits dit bij de reservering is aangegeven. En reserveren is zeker aan te raden!
Je vindt Vive la Vie aan de Oosterstraat 39 in Groningen, het restaurant is van woensdag t/m zaterdag geopend voor diner.