Aan het drukke Poeleplein in de stad Groningen zit een ietwat vreemde eend in de bijt: Gusto Bar & Kitchen. Een wijnbar, midden in het uitgaansgedruis. Het pand waar de zaak in zit kennen de wat ouderen onder ons nog wel van wat vroeger de Molly Malones was. Maar dat is in een heel grijs verleden.
Volwaardig diner
Gusto is in de basis een wijnbar, geopend in 2018. En een van de eigenaren is Ard Laning. ‘In het begin was er nog geen keuken en hadden we alleen snacks als bitterballen of een grote borrelplank. Op een gegeven moment merkten we dat we tijdens de lunch en het diner toch wel wat leeg bleven, dus besloten we het kleine keukentje dat we hadden, om te bouwen tot een keuken van waaruit we een volwaardig diner konden verzorgen.’
‘De High-wine is erg populair’
Gusto is nu een wijnbar met voornamelijk shared dining gerechten. Daarnaast nog drie hoofdgerechten, een dagelijkse special en dessert. ‘Wat vooral heel populair is, en waarvoor gasten echt naar de wijnbar komen is de high-wine’, vertelt Laning. ‘Dat zijn vijf wijnen die je kan proeven met daarnaast vijf kleine hapjes.’
‘Het idee hierachter is om de gasten kennis te laten maken met de verschillende wijnen die we op de kaart hebben staan. In de high-wine krijg je een glas cava, twee witte, en twee rode wijnen. Door de hapjes erbij te serveren stimuleren we gasten om hier ook eens te komen eten. Het is in feite een soort inkijkje in wat onze keuken allemaal te bieden heeft.’
Sfeervolle ambiance
Volgens Laning onderscheidt Gusto zich met name van de rest door de ambiance, die er volgens hem wel met kop en schouders boven uitsteekt. ‘Gusto heeft een wat luxere uitstraling en is veel moderner dan de meeste andere zaken hier aan het Poeleplein.’ Het interieur is vrij donker met bruine leren stoelen. Op de wanden grote kleurrijke tekeningen. Je krijgt hierdoor wel gelijk het gevoel dat je in een bar zit en niet in een restaurant.
Toegankelijk voor iedereen
Het is de wens van Laning om nog meer te groeien met het restaurant. ‘Onze chef, Larissa, heeft ervoor gezorgd dat we een slag konden maken wat betreft het eten. Verder hebben we niet de ambitie om een high-end wijnbar te zijn. We willen toegankelijk zijn, en blijven, voor iedereen. Onze huiswijnen beginnen bij 4 euro per glas, tot een hele mooie fles van 75 euro. Daarin spreken we het brede publiek dat hier op het Poeleplein komt zeker aan. De student die doordeweeks een flesje wijn komt drinken met vrienden kunnen we bedienen, maar ook degene die zin heeft in een lekkere Amarone kunnen we daarin voorzien.’
Cocktails
Ook de liefhebbers van een goede cocktail kunnen terecht bij Gusto. ‘Komende winter gaan we een flinke slag maken met cocktails en bouwen we een speciaal cocktail station in de bar zodat we hier ook goed mee kunnen uitpakken’, zegt Laning.
Snelheid is belangrijk
Waar Gusto zich nog meer mee onderscheidt? Volgens Laning is dat de complete beleving, het gebruik van kwalitatief goede producten en het goede en vriendelijke personeel dat er werkt. Daarnaast de goede wijnen, het eten en de snelheid waarmee er iets bij de gast op tafel staat. ‘We onderscheiden ons absoluut met onze service’, benadrukt Laning.
Wat drinkt Laning zelf het liefst? Zijn favorieten zijn een dikke, vette, houtgelagerde Chardonnay uit Californië en wat betreft de rode wijn gaat hij voor een Amarone Valpolicella uit Italië.
Gusto Bar & Kitchen is 7 dagen per week geopend. Doordeweek vanaf 14.00u, in het weekend vanaf 12.00u.
https://www.bargusto.nl/