De huiskamer van Groningen noemen ze het zelf: Werkman, aan de Grote Markt. ‘Eten, drinken, dansen, werken is onze slogan’, vertelt bedrijfsleider Marvin Legebeke. En dat alles met een flinke dosis nuchterheid en vooral no-nonsense. Met de enorme glazen wand is het pand niet te missen aan de vernieuwde markt. Pal tegenover het Stadhuis met een terras waar menig Stadjer wel eens aanschuift om wat te drinken.
Kunstenaar Werkman
De naam komt van de Groningse drukker en kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman. En dit ademt de zaak ook. Binnen aan de muur vind je details van zijn kunstwerken. Deze stijl wordt ook doorgevoerd op de huiswijnen en het koffieservies. Warme contrasterende kleuren maken dat de zaak gezellig en als thuis voelt.
Werkplekken met uitzicht
En die huiselijke sfeer is precies waar je naar op zoek bent als je buitenshuis wil werken maar wel in een inspirerende omgeving. Op de bovenste verdieping zijn namelijk verschillende werkplekken gecreëerd met extra stopcontacten. Dus heb je geen kantoor meer, dan kan je hier terecht. En als je er dan toch bent, hoeft het je aan niets te ontbreken. Koffie, thee, lunch of een goed glas wijn, alles is verkrijgbaar. Terwijl jij hard aan het werk bent en soms even lekker naar buiten kan staren voor als de inspiratie even ontbreekt.
Allemansvriend
De kaart noemt Legebeke een ‘allemansvriend, met hier en daar een uitstapje’. Carpaccio, verschillende belegde broodjes, gebakken zalm, zeetong en gegrilde watermeloen staan erop. Maar ook wat meer standaard gerechten zoals een hamburger of een biefstuk. ‘Voor de toerist die ook weleens langskomt’, zegt Legebeke.
De absolute hardloper is volgens Legebeke de Egg Hemingway. Een klassiek voorgerecht met zalm, brioche brood, Hollandaisesaus en truffel.
‘Net even anders‘
Werkman is niet het enige terras aan de Grote Markt dus is het van belang je duidelijk te onderscheiden. Zij doen dit door het gebruik van een Josper in de keuken. Dat is een soort barbecue waarmee bepaalde producten zo’n typerende rooksmaak krijgen. Ook het gebruik van andere merken dan de buren maakt dat het bij Werkman net wat anders is dan elders.
Etiquette
Maar ook etiquette vindt Legebeke erg belangrijk. ‘Iedereen moet zichzelf kunnen zijn bij ons, ook de gasten. Daar begint het mee. Ik vind het belangrijk dat alle gasten met ‘u’ worden aangesproken en dat we, met name in de winter, de deur voor ze openhouden. Ook glazen onderaan beetpakken, van rechts in serveren, alles op een dienblad lopen en onder een cocktail een servetje neerleggen. Dat maakt de Werkman-ervaring compleet.’
Werkman is zeven dagen per week geopend voor lunch en diner. Op donderdag, vrijdag en zaterdag draait er vanaf 20.00 uur ’s avonds een dj. Je vindt restaurant Werkman aan de Grote Markt 41 in Groningen. Meer info Werkmangroningen.nl