Van 2005 tot 2011 was het toch wel een beetje een fenomeen in Groningen: CLASH. Een botsing tussen elektronische muziek en hedendaagse kunst. Een vette programmering gecombineerd met de kern van jongeren in aanraking brengen met verschillende vormen van cultuur sloeg aan. Sterker nog, stad en ommeland kreeg hoogte van hoe Groningen voorop liep. Maar in 2011 stopte CLASH op haar hoogtepunt. De organisatie kon niet genoeg tijd vrijmaken om het concept de aandacht te geven die nodig is. Gelukkig is er hoop. De nieuwe organisatie vertelt trots dat zij sinds lange tijd bezig is om het fenomeen dat CLASH is weer terug te brengen. En hoe. Binnen- en buitenlands talent werd naar Grunn gehaald om haar kunsten te vertonen.
De avond begon op een enigszins gekke locatie: in de parkeergarage Boterdiep. Dat Groningen haar autobunkers meer wil laten zijn dan grijze zeeën blijkt als we kijken naar wat er onder de Ossenmarkt straalt. Dit keer zorgden Bert Scholten, Dragan Glamočić en Lee McDonald voor de sfeer. Ik kende ze geen van allen, maar ga hun namen ook zeker niet meer vergeten. Een zeer divers publiek kon genieten van de effecten van wrijving op stokbroden, een kartonnen versie van een apache en de combinatie van dichtende en muzikale performance.
Hierna was het tijd om door te gaan naar De Machinefabriek. Het theater ligt naast mijn huis maar ik was er nog nooit geweest. Ik had geen idee wat ik binnen aan zou treffen aangezien ons elektronische muziek was beloofd. Ging Colin Benders naast synthesizen ook theater doen (het had zeker gekund)? Nee. Hannes Andersson, komt uit Zweden, doet hier zijn master, zorgde voor een mooie beeldenstorm in de ontvangstzaal. Hij vertelde me hoe hij deels van tevoren alles in elkaar zet, maar uiteindelijk toch veel tijd kwijt is aan het geheel op zo’n manier projecteren dat hij tevreden is. Ik hoop dat hij dat was, het was zeker indrukwekkend.
Visuals
Maar op de een of andere manier werd ik toch naar die grote zaal toegetrokken. Colin Benders had al voor hij begon zijn leipe installatie neergezet, gezorgd voor een livestream op YouTube en een fijne welkomstbeat aangeslingerd. Er werd me verteld dat Colin eigenlijk alles wel kon, en niet schroomde om allerlei stijlen te combineren om tot een nieuwe sound te komen. Niets was minder waar. Zijn opreden deed me denken aan iets van Robert DeLong of Todd Terje, maar het was wel echt totaal anders. Heerlijk dansbaar maar ook gek. En naast de lichtjes op Benders’ synthesizers waren er ook nog de fijne visuals om ons heen.
Colin Benders @ Clash #1 Groningen
Lasers by Beamshow.nl from VJ team Closed Eye Visions on Vimeo.
Na het optreden van Colin Benders werd het een stuk rustiger in de zaal. Eigenlijk onnodig, want de mannen van 030303 pakten de draad heerlijk op. De boys uit Utrecht deden eigenlijk precies wat nodig was: een creatief dagje met wat lekkere moves laten eindigen.
Al met al een dag om niet te vergeten. CLASH is back! In augustus zal de volgende (mini)editie plaatsvinden. Volgend jaar 1 april zal de bekroning plaatsvinden met Clash XXL op het voormalige Suikerunieterrein. De verhalen van vroeger en de ervaringen van vandaag de dag maken ons één ding zeker duidelijk: be there or be square!
Auteur: Lodewijk Portielje