De seizoenen voldoen dit jaar slechts met veel moeite aan de verwachtingen. We hadden een herfstachtige zomer een zomerachtige herfst. En de winter? Die kwam in tegenstelling tot die van een jaar geleden enigszins in de buurt met sneeuw en schaatsen.De seizoenen zijn ook van invloed op een product als bier, want er wordt gewerkt met seizoensgebonden, ouderwetse conventies. Daardoor is er herfstbok en winterbier. En ik schreef al eens over te vroeg bokbier in een warme nazomer. Kortom het is tegenwoordig erg lastig om op het juiste moment te genieten van het juiste bier.
Bij winterbier is dat evenzeer problematisch. Er zijn veel brouwers die speciale kerstbieren brouwden, die om verkoopredenen zijn omgedoopt tot ‘winterbieren’ en er zijn meibokken die worden omgedoopt tot ‘lentebokken’. Immers wie drinkt er nog kerstbier na kerstmis en wie drinkt er al meibok in april?
Nu ik dit schrijf is er na de koude winterse dagen een fantastische lentedag, die bijna uitnodigde tot barbecueën. Ik had nog een flesje lentebok van Gulpener staan en nam een voorschotje op de lente, heerlijk. Ik drink geen bier omdat mijn kalender me vertelt dat het daar tijd voor is. Een druilerige, waterkoude zomerdag kan best uitnodigen tot een bokbiertje. Ik kan iedereen aanraden om wat bier betreft tegen-conjunctureel te investeren. Koop in de winter het bokbier dat in de uitverkoop is, en in de lente het winterbier. Als je dit een jaartje bewaart wordt het alleen maar lekkerder en je hebt het voordeel dat je niet afhankelijk bent van verkoopseizoenen. Op die manier ben je altijd gewapend tegen de wispelturigheid van moeder natuur.
Ik bedoel, ik hou enorm van tradities, maar als de weergoden de kalender los hebben gelaten is er voor mij niet zoveel reden om me daardoor te laten beperken. Ik vind dat je in dat opzicht wel lak mag hebben aan conventies. Drink een kerstbier met Pasen! Geniet op het ijs van een weizen! Drink een radler al ben je niet op de fiets!
Het beste bier is het bier dat past bij je stemming. Ik heb zin in de lente, maar ik hou wat winterbier achter de hand, voor het geval dat.
Ivo is internationaal biersommelier, entertainer en horeca-expert. Heeft een onmetelijke passie voor bier, horeca en gastvrijheid. Ivo zal maandelijks een column schrijven voor Horeca Groningen.